De moraal van het verhaal van Bas rook alleen naar geld. Hij sprak uit dat hij een groot vertrouwen heeft in banken. Tja. Dan denk ik aan onze eigen Westfriese DSB Bank, die zijn klanten dermate bedonderde, dat sommigen tot op de dag van vandaag in grote schulden zitten. En aan de Rabobank en ING, die werden teruggefloten omdat zij jarenlang te hoge rentetarieven in rekening brachten. We kennen allemaal de bijsluiter: Pas op… geld lenen kost geld!

Er zijn banken die nog een stapje verder gingen. ABN AMRO werkte mee aan het wegsluizen van miljarden euro’s aan dividendbelasting via fiscale sluiproutes. Zo werden multinationals slapende rijk. Dat alles kwam aan het licht via een Duitse klokkenluider en dankzij goed speurderswerk van onderzoeksjournalisten. De economische crisis van 2007-2009 werd veroorzaakt door, jawel… de banken.

Gelukkig is de overheid geen bankinstelling. De overheid is er voor ons allemaal en via de gekozen volksvertegenwoordiging praten en beslissen wij allen mee. En het politieke stelsel is gebaseerd op solidariteit: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Maar wordt het niet eens tijd voor een bijsluiter voor politici? Pas op… stemmen op die en die partij vergroot de ongelijkheid in de samenleving en is desastreus voor het klimaat!

George van Keulen

Raadscommissielid GroenLinks Medemblik

george.vankeulen@raadmedemblik.nl