Nieuws

Naar een nieuwe economie

Hoe oud zal ik geweest zijn ? Een jaar of 20 ? Ik weet het niet precies meer. Al vroeg in mijn jonge jaren bezigde ik de uitspraak, als het om politiek economische zaken ging : “De economie van het genoeg” i.p.v. van “Economische groei“.

Lees verder

De Kromme Leek

U heeft er ongetwijfeld wel eens van gehoord; de Kromme Leek, een voormalige veenrivier, die al eeuwenlang door de open Westfriese Landerijen kronkelt van Nibbixwoud, Hauwert, Zwaagdijk tot de Neuvel te Wervershoof. Een oerrivier met een grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde. Deze kwetsbare schoonheid is in het nabije verleden diverse malen bedreigd.

Lees verder

GroenLinks enquête levert opvallende conclusies op

De inwoners van de gemeente Medemblik willen het plattelandskarakter van hun gemeente behouden en zijn niet bereid om te fuseren met andere gemeenten in Westfriesland. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een peiling die GroenLinks gehouden heeft onder 436 inwoners, verspreid over alle 17 dorpskernen van de gemeente. Gedurende de maanden maart en april hebben zes vrijwilligers in totaal 44 straten bezocht en daar onaangekondigd aangebeld bij de bewoners.
 

Lees verder

Aardwarmte voor kassen

Afgelopen 15 april woonde ik de opening bij van het Geothermie project van het ECW te Andijk. Ooit begonnen in de Wieringermeer  t.b.v. de warmte van de kassen aldaar is dit project nu uitgerold over polder het Grootslag. Verschillende kassenbedrijven , waaronder “Jansen paprika” en een tulpenbroeier maken daar nu gebruik van. Kilometers zijn ze de grond ingegaan om heet water op te pompen. Het afgekoelde water gaat terug de bodem in en wordt daar weer verwarmd. De restwarmte wordt wellicht in de nabije toekomst gebruikt om huizen te verwarmen.

Lees verder

Stankoverlast Twisk, Opperdoes en Medemblik door biovergister Agriport ?

Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft een vergunning verleend voor de bouw van een biomassacentrale aan de Oostlanderweg in de Agriport. GroenLinks Medemblik heeft hierover vragen gesteld aan het college van de eigen gemeente. Want het had er alle schijn van dat deze biovergister voor stankoverlast zou kunnen gaan zorgen voor de kernen Opperdoes, Twisk en Medemblik en dat er tientallen vrachtwagens door Opperdoes en langs de dijk zouden gaan rijden. Parallel met de betreffende raadsvragen  heeft een gesprek plaatsgevonden met twee van de ondernemers, die de fabriek willen gaan bouwen.

Lees verder

Pagina's