Over verduurzamen van huizen doen ook de wildste verhalen de ronde. Het zou allemaal niet betaalbaar zijn en we moeten er zo snel mogelijk mee stoppen roepen sommige partijen. Maar is het echt niet betaalbaar? Of willen ze ons dat graag doen geloven?
Bij woningbouw hebben we het er ook vaak over of huizen betaalbaar zijn of niet. De meeste mensen kunnen de aankoopprijs van een huis niet in een keer betalen, maar hebben daarvoor een hypotheek nodig. Voor de betaalbaarheid wordt dan niet gekeken naar de aankoopprijs maar naar de kosten per maand. 

Waarom wordt er als het om verduurzamen van huizen gaat dan gesproken over "niet betaalbaar"? Wij zouden willen zeggen "De meeste mensen kunnen dit niet in één keer te betalen". Het is namelijk in de meeste gevallen wél rendabel. Als je de kosten uitsmeert over de tijd dat een warmtesysteem of isolatie meegaat zul je minder betalen dan voor je gasrekening.

Een probleem is wel dat de goedkoopste oplossingen nu, duurder zijn op termijn. Investeer je iets meer in betere systemen dan ben je op termijn goedkoper uit, maar dat kunnen mensen met een laag inkomen niet betalen. Dan snàp ik echt de geluiden die klinken dat het allemaal niet betaalbaar is. Maar diezelfde mensen betalen zich wel blauw aan de gasrekening van hun slecht geïsoleerde huis. Niemand hoeft meer te gaan betalen voor hun warmte is er beloofd.

En dat kan!

Grote geldstromen van banken, pensioenfondsen en andere investeerders gaan nu nog te vaak richting de fossiele industrie, om daar hun rendement uit te halen. Datzelfde geld kan natuurlijk ook worden geïnvesteerd in de energietransitie. Als we onze gasrekening veranderen in een warmterekening kun je die gewoon betalen aan degene die het systeem in jouw huis aanlegt in plaats van aan de gasleverancier.
Bijkomend voordeel is dat je dan gelijk voor systemen kunt kiezen die ook op termijn goedkoper zijn, maar een grotere investering nodig hebben. Veel goedkopere systemen die nu worden geïnstalleerd zijn luchtwarmtepompen (die kastjes aan je huis of op je bijkeuken die op een airco lijken). Deze werken in een strenge winter alleen niet efficiënt waardoor je hoge energierekeningen zult krijgen.  Zou je een grondboring bij ieder huis plaatsen voor een warmtepomp die het water uit de grond gebruikt, dan heb je het hele jaar door een gemiddelde stroomrekening. 
Zo kunnen ook de mensen met een kleine portemonnee meekomen. 
Dát is de klimaatcrisis op een eerlijke manier aanpakken.

Voor een menselijk, eerlijk en duurzaam Medemblik. Stem 14, 15 of 16 maart GroenLinks Medemblik

Meer info? Meehelpen in de campagne? Een poster achter je raam?: 
www.GroenLinksMedemblik.nl/kom-in-actie

Bart Huisman
bart@groenlinksmedemblik.nl

06-23256560