Binnenkort wordt de jeugdzorg opnieuw aanbesteed. Daartoe wordt een regionale visie ontwikkeld - antwoorden vinden op vragen als: hoe komt het dat steeds meer jongeren thuis en op school ontsporen en wat kunnen we doen om hen er weer bovenop te helpen? Het lijkt erop dat veel kinderen simpelweg aandacht tekort komen. Dat hangt samen met de maatschappij waarin we leven: gescheiden ouders, tweeverdieners, geen individuele begeleiding op school en ondertussen steeds hogere eisen om aan te voldoen.

Op het moment dat het faliekant fout loopt, ontbreekt een pasklare oplossing. Jongeren komen op een wachtlijst terecht en worden heen en weer geslingerd tussen hulpverlenende instanties. Jarenlang beschouwde men de ‘geslotenheid’ als de ultieme oplossing voor de zware gevallen: het tijdelijk plaatsen in een inrichting, met een hoog hek eromheen, zodat niemand wegloopt. Agressiviteit leidt er tot separatie (= achter slot en grendel zetten). Nederland staat 3e op de wereldranglijst van landen die kinderen opsluiten (!) na de VS en Rusland.

Deskundigen beginnen nu alarm te slaan. Kinderen zijn geen daders, maar slachtoffers. Zij hebben behoefte aan verbondenheid, competentie en autonomie. En uitgerekend die basisbehoeften ontbreken in de geslotenheid. Logisch dus dat veel kinderen niet opknappen. De oplossing ligt dichter bij huis: in contact blijven met ouders, school en vrienden. Al is er dan, om escalatie te voorkomen, wel 24/7 professionele hulp nodig. En daar hangt een prijskaartje aan.

Zo te zien zijn we met de jeugdzorg op de goede weg. Maar laten we niet de illusie hebben dat we straks goedkoper uit zijn.

 

George van Keulen

Raadscommissielid GroenLinks Medemblik

george.vankeulen@raadmedemblik.nl