In West-Friesland is de afgelopen tijd gesproken over een verandering in de afvalinzameling, die moet leiden tot meer hergebruik van afvalstoffen. Belangrijk onderdeel is een extra -oranje- container voor kunststof (plastic) waarin ook drinkverpakkingen kunnen worden gedaan. Die wordt eens per vier weken geleegd. De grijze container voor restafval krijgt eenzelfde ophaalfrequentie.

Het is goed dat een nieuwe stap wordt gezet naar meer hergebruik en we steeds minder gaan denken in termen van ‘afval’ maar in termen van duurzaam omgaan met ‘grondstoffen’. Voor Medemblik gaat het voorstel niet ver genoeg. De landelijke doelstelling van 75% hergebruik in 2020 wordt daarmee niet gehaald. En die is van groot belang voor onze toekomst.

De raad van Medemblik heeft besloten dat een andere benadering beter zou zijn. Voor D66 en GroenLinks, mede-initiatiefnemers, betekent dat het volgende:

Door de jaren heen is er steeds minder restafval, de kunststof-fractie is sterk gegroeid. Het Rijk heft sinds kort een extra belasting op verbranden van restafval. Onze afvalstoffenheffing zou daardoor verder omhoog gaan. We moeten dus het verminderen van het restafval krachtig doorzetten. In de grijze emmer zitten nu nog voor de helft stoffen die er niet in horen!

Verder hebben we op de mogelijke invoering van een derde container veel negatieve reacties gezien. Veel bewoners hebben daar geen ruimte voor op hun erf.

Medemblik stelt voor de grijze container geleidelijk te laten verdwijnen. Ze worden dan tot oranje ‘omgedoopt’ en zijn bestemd voor het groeiende aanbod van plastic/kunststof. Voor het sterk afgenomen restafval voeren we een brengsysteem in: de grijze zakken kunnen worden gegooid in een (ondergrondse) verzamelcontainer op een centraal punt in de wijk.

Zo zetten we ook in op beter scheidingsgedrag. Bijna niemand wil onnodig vaak met afvalzakken gaan lopen/rijden. Voor veel huishoudens kan een zak per week voor restafval voldoende zijn. De derde container is dan van de baan.

Het invoeren van een chip-systeem voor grijze containers om het zogenoemde afvaltoerisme tegen te gaan, deel van het oorspronkelijke voorstel, kan dan ook achterwege blijven.

Geen systeem is perfect. Een gewenningsproces is nodig en dat lukt niet van de ene op de andere dag. We besteden veel tijd aan kopen en vervoeren van boodschappen en moeten ons gaan realiseren dat ook het afval ervan tijd en inspanning kost. Daarnaast is het invoeren van de verzamelcontainers ook niet zomaar gepiept: waar moeten ze komen te staan, kunnen ze wel overal onder de grond, hebben we voldoende dichtheid in het buitengebied?

Vroeger werd afval ‘gewoon’ gestort. Dat was ook ‘goedkoop’. We zitten in een omslag naar het steeds meer denken in herbruikbare grondstoffen. Enerzijds brengen die geld op, aan de andere kant is onze heffing door de moderne wijzen van omgaan met afval in de tijd behoorlijk gestegen. Willen we de toekomstige kosten een beetje in de hand houden, dan is het sterk verminderen van restafval het beste vertrekpunt. Dat gaat niet vanzelf.

Het zou een goede zaak zijn wanneer het bestuur van het CAW bij de aanstaande besluitvorming dit voorstel een serieuze kans geeft.

Geert Mos (raadslid D66 Medemblik)

Ria Manshanden (raadslid GroenLinks Medemblik)