Toch wel mooi als er een fluisterboottocht is georganiseerd en het dan ook nog stil weer is!

Dat was het op zaterdag 20 september 2014 om 10 uur, waar leden van GroenLinks Medemblik verzamelden bij Cor en Ria Spijker op de Camping Veerhof in Oostwoud. In het haventje van de Veerhof lagen de boten aan de stroom, en bijna klaar om uit te varen. Een verslag van Adriaan van Berkel, bestuursvoorzitter GroenLinks Medemblik.

In de ochtendzon buiten met een koppie, en nog even wachten op een paar gasten die niet kwamen, gaf Cor een oriëntatie aan de hand van een luchtfotografie van het deel van West-Friesland waar ook Oostwoud ligt. Dat al bleek een ontdekkingstocht op zich te zijn. Rivierlopen en kreken, sporen daarvan uit een ver verleden zagen we verschijnen en zo werden we meegenomen in dat verleden. De loop van de nog deels bestaande Kromme Leek (Cromme Leeck), was ooit een machtige veenrivier, dat uitwaterde in het Flevomeer en nu een vriendelijk meanderend watertje. Ten zuiden van Nibbixwoud en Hauwert dicht bij de Zwaagdijk om dan nog drie kilometer noordwestelijk door het landschap te stromen naar de Neuvel bij Wervershoof. Daar eindigt de Kromme Leek nu. En de sporen van de loop van de Gouw, waarvan de loop zeer vermoedelijk nu in de achtertuin van de melkboer in Oostwoud eindigt.

De dijkdoorbraken en waters noden door de eeuwen heen hebben nog steeds zichtbaar op de lucht foto’s ook hun sporen achtergelaten, waaronder het wiel in de Dorpsstraat van Oostwoud ooit een dijkdoorbraak vermoedelijk uit de 12e eeuw. Handwerk van 1000 jaar “scheppen” naast God, in de moerassen van West-Friesland. Kwelders en droogten. Kleine lapjes grond veroverd op het wassende water, met de grootste dreiging daarvan van het wassende water uit het Zuiden. Ploeteren en vechten door de eeuwen heen, met de poten in het veen tegen het weer en water en overwinnen in het kwadraat. Lijfsbehoud en droge voeten. Akkers om van te kunnen eten en met de opbrengst daarvan ook handel te mee drijven. De tocht met twee stilte- vriendelijke boten, door het spannende kanaaltje naar het bredere vaarwater. Naar wat eens de dijkdoorbraak was in de dorpsstraat, onder de duiker door en weer terug, omdat de “Keizersgracht” met veel watergroen begroeit ontoegankelijk was.

Een tocht naar de het Egboetje waar het IVN gevestigd. Daar werden we onthaalt met een prachtige expositie van duurzame kunstwerken . En verder veel informatie over alles wat leeft en bloeit en ons altijd weer boeit. En koffie en broodjes om het geheel compleet te maken. Na “heren links en dames rechts” fluisterden we verder richting Hauwert waar we voeren langs de Amerikaanse molen en de overloop bassins, daar. Om half 3 meerden de schippers Pieter en Kees met de gasten weer af in het haventje van de Veerhof.

Op zich al een ervaring om in dat door Cor en Ria omgetoverde stuk weiland, tot wat het nu is geworden, een bosrijk vogelparadijs, naar de boerderij te wandelen, waar we onze spullen pakten en afscheid van elkaar namen. Een uitgelezen, mooie bijna najaars-zaterdag.

Met dank aan het gastvrije onthaal van Ria en Cor Spijker van de Veerhof!

 

Dit was een pilot voor eventuele volgende tochten in het voorjaar, zomer en najaar. Om een ieder die dat wil kennis te laten maken en te beleven in welk een schitterende omgeving wij wonen en hoe wij vooral dit kunnen beschermen en bewaren.