Met op de achtergrond hoopgevende berichten van een geslaagde klimaattop in Parijs en inspirerende toespraken van politici, trendwatchers en vertegenwoordigers van organisaties en ondernemers, die zich met duurzaamheid en een circulaire economie bezighouden, verklaart een meerderheid van de raad van Medemblik (VVD, CDA, D66, Gemeentebelangen, CU en Bamm) op 10 december 2015 een aantal bloemenplanten vogelvrij.

Wat eraan voorafging:

In het kader van deregulering heeft het college van Medemblik een stofkam gehaald door de Algemene Plaatselijke Verordening. O.a. de distelverordening kon er wel uit. Niet meer van deze tijd en bij uitstek iets, waar agrariërs zelf hun verantwoordelijkheid in kunnen nemen, vond het college. Dat viel verkeerd. De VVD diende daarop een motie in met de strekking de distelverordening erin te laten en uit te breiden met Fluitekruid, Krulzuring, Berenklauw en Sint Jacobskruiskruid. Met name het Fluitekruid is belangrijk voor bijen en vlinders. Helaas bleek een grote meerderheid bereid dit amendement te steunen.

In onze ogen geen weloverwogen besluit. Het staat haaks op het beleid van de gemeente de biodiversiteit te verbeteren en het past niet in een tijdgeest van duurzaamheid en een circulaire economie, waar het gaat om het begeleiden van de natuur i.p.v. deze te bestrijden. Steeds meer agrariërs verspreid over het land hebben kruidenrijke zones om hun akkers en begrijpen dat de natuur geen vijand is, maar een compagnon voor de voedselproductie (de bijen) en de voedsel kwaliteit (kruidenrijk gras). Er is alleen geluisterd naar het LTO; natuurverenigingen en terreinbeheerders als het IVN, het KNNV, het recreatieschap, landschap NH, de agrarische natuurverenigingen, de vlinderstichting of bijenkenners zijn niet gehoord.

Sinds 1950 zijn bijna 500 soorten van de autochtone plantensoorten sterk achteruitgegaan. O.a. door de verstedelijking en de grootschalige vormen van agrarische productie en beheer. Daarom heeft Nederland in 1982 het verdrag van Bern geratificeerd en zijn er rode lijsten opgesteld. De laatste stamt uit 2012. Van provincies, gemeenten en terrein beherende organisaties wordt verwacht dat zij bij beleid en beheer rekening houden met deze lijst. Alle door de raad van Medemblik in de ban gedane kruiden staan op deze lijst, behalve de berenklauw, omdat dit geen inheemse soort is. Hebben de indieners en medestemmers zich wel het volgende afgevraagd: “Wordt hier de wereld nu beter van?”

GroenLinks Medemblik heeft zich verzet tegen het bovenstaande en vraagt zich ook af of partijen zich wel realiseren wat dit voor consequenties kan hebben. In ieder geval hebben ze alle natuurorganisaties in het harnas gejaagd. Wat ons betreft is hier het laatste woord niet over gezegd en het begin van een nieuwe fase in de strijd ter verbetering van de biodiversiteit is aangebroken. GroenLinks staat voor de verbetering van de biodiversiteit en gelooft in beheer en natuurlijk evenwicht. Daar hoort opname van een aantal kruiden ter bestrijding in de APV niet bij.

Dec.2015, Ria Manshanden, fractievoorzitter GroenLinks Medemblik