Dit weekend is het Nationale Bijentelling en Landelijke zaaidag voor bijen en vlinders 2018. Daarom hebben afgelopen vrijdag schoolkinderen de eerste bijeoases ingezaaid van het bloemenlint project waar door Medemblik op is aangehaakt op initiatief van GroenLinks Medemblik!

En waarom zoveel drukte om de bijen dit weekend? Ze worden met uitsterven bedreigd, en dat terwijl 75% van onze voedselproductie afhankelijk is van bestuiving van de bijen! 

Hoe dat kan? Veel inheemse planten, bloemen en kruiden die al decennia in onze natuur voorkomen verdwijnen in rap tempo door maaibeleid en de agrarische bedrijfsvoering. Deze soorten zitten echter al sinds jaar en dag in de genen van de bijen. Het is daarom belangrijk om soorten zoals paardenbloemen, boterbloemen, klaver, hondsdraf, dovenetel, zuring, wilgenroos en kaardenbollen te laten groeien en in te zaaien ipv kort te maaien.

Vanmiddag nog even een half uurtje tellen? kijk op:
https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/

Ook aan de gang in je eigen tuin? Bestel nu je zaden, en zaai komende week alsnog jouw eigen bijenoase!
https://www.bijenlint-shop.nl/c-3801263/bloemenzaden/

Bijdragen aan de bijen bermen langs de stoomtram? Dat kan hier:
http://www.bee-foundation.nl/product-categorie/stoomtram-hoorn/

Dit project wordt uitgevoerd samen met de Gemeente Hoorn, Gemeente Medemblik, de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik, de Bee Foundation , de Bijenstal opperdoes, LTO Noord afdeling West-Friesland, KNNV Vereniging voor Veldbiologie Hoorn/West-Friesland.

Foto: (c) Henny van der Groep