Dit onderwerp staat sinds afgelopen week weer op de politieke agenda. Wat vindt GroenLinks?

In dec. 2012 zijn over dit onderwerp, na veel vergaderingen en een informatieavond, waar alle betrokkenen bij aanwezig waren, verschillende knopen doorgehakt. De informatieavond was op ons initiatief samen met Progressief Wervershoof-2010 georganiseerd. GroenLinks heeft toen contact gezocht met het Pools platform. De besluiten van toen:

1 Geen grootschalige opvang. Er is geen draagvlak, het Pools platform wil dat ook niet.

2 In de woonkernen max. 8 personen per woonhuis, max. 2 per kamer.

3 Opvang in gebouwen tot max.50 personen in of aansluitend aan een woonkern of op bedrijventerreinen, het liefst in leegstaande gebouwen.

4 Opvang in nieuwbouw tot max. 50 personen, bij voorkeur  in samenwerking met woningbouwverenigingen.

5 Permanente huisvesting bij agrarische bedrijven tot 30 personen toestaan.

PWF/GroenLinks is vorig jaar niet meegegaan met deze besluitvorming om twee redenen. Ten eerste vanwege punt 5. Permanente huisvesting bij agrarische bedrijven vonden wij niet van deze tijd; je maakt werknemers zo dubbel afhankelijk van de werkgever. Ten tweede vonden we de besluiten te overhaast genomen.

Wat dat laatste betreft hadden we een vooruitziende blik, want wat bleek al snel: We hebben dan wel de aantallen bepaald, maar niet goed genoeg de plek geduid; er kwamen namelijk initiatieven voor opvang in verschillende gebouwen dicht bij elkaar, zodat je evengoed van grootschaligheid kon spreken. Dat is niet wat de raad, het Pools Platform en wij als GroenLinks hebben bedoeld en bovendien kan dit een te grote belasting voor buurtbewoners worden. Dit is de oorzaak dat het opnieuw op de agenda staat en er nadere afspraken m.b.t. de afstanden en verdeling over de woonkernen moeten worden gemaakt.

Wat vindt GroenLinks:

Het advies van het Pools Platform is mede leidend

Geen grootschalige opvang en permanente opvang bij de agrariërs in de buitengebieden.

Opvang tussen de woonhuizen, dat is beter voor de integratie. Max 8 per woonhuis, max. 2 per kamer. Het blijft maatwerk.

Opvang in gebouwen tot 30 personen, dit in verband met het beheer en de menselijke maat. We zijn ons bewust dat dit politiek geen haalbare kaart is. Geen meerdere gebouwen voor opvang in een buurt dicht bij elkaar.

Bij voorkeur opvang in leegstaande gebouwen i.v.m. de duurzaamheidsgedachte. Als het om nieuwbouw gaat bij voorkeur in samenwerking met de woningbouw verenigingen.

Stimuleren dat Europese arbeidsmigranten richting de reguliere huisvesting gaan, dus gewoon in huizen van de woningbouwverenigingen.

In het kader van de krimp van de bevolking het vestigingsgedrag van de arbeidsmigranten blijven volgen, dit regionaal i.v.m. met woningbouwopgaven aankaarten. Een motie van ons over het laatste is in 2012 unaniem aangenomen.

De gemeentelijke website heeft een digitaal loket met Poolse tolk, waar de arbeidsmigranten met hun vragen en problemen terecht kunnen. Dit actief promoten.

Uitbuiting van de arbeidsmigranten o.a. door het regionale handhaving project “Kompas” actief tegengaan.

Ria Manshanden, raadslid GroenLinks Medemblik