Op donderdag 19 november 2020 kwam tijdens de jaarlijkse begrotingsraad, de gemeentelijke begroting van Medemblik aan de orde. Veel later dan gebruikelijk. Om de begroting sluitend te kunnen krijgen en het tekort van 2,2 miljoen euro weg te werken, had het college exorbitant veel tijd nodig gehad. Het werd beslist een memorabele bijeenkomst. Het college stelde een enorme kaalslag in het vooruitzicht. De gemeenteraad plaatste daar tal van wijzigingsvoorstellen (21 amendementen en 25 moties) tegenover. Maar die werden stuk voor stuk als onhaalbaar naar de prullenmand verwezen.
Belangrijke aandachtspunten in het kader van de begroting waren het dorpshuis in Abbekerk, de multifunctionele accommodatie, die in tegenstelling tot eerdere besluiten, niet voor nieuwbouw in aanmerking komt en het zwembad De Zeehoek in Wervershoof, waar feitelijk weinig anders voor geldt. Maar niet alleen de grote projecten moesten eraan geloven, op bijna alle beleidsterreinen van de gemeente, die er wezenlijk toe doen, werd bezuinigd.
In de Algemene Beschouwingen noemde GroenLinks fractievoorzitter Ria Manshanden de begroting deels onevenwichtig. Er wordt enorm gesneden in zaken als duurzaamheid, openbaar groen, kunst- en cultuur, de ‘gemeentepagina’ en het muziekonderwijs, maar niet of nauwelijks in economische zaken, bedrijfsvoering en sport. Vooral de nieuwe aankleding van het gemeentehuis (vloerbedekking en meubilair voor een bedrag van meer dan een miljoen euro) was een doorn in het oog. Zeker in een tijd waarin ambtenaren thuiswerken, hadden die uitgaven natuurlijk opgeschort moeten worden.
In weerwil van de druk die het college uitoefende om financiële wensen achterwege te laten, lukte het GroenLinks om twee wijzigingsvoorstellen aangenomen te krijgen. Allereerst de sport- en cultuurpas. Die is gelukkig in ere hersteld, ook al mag je zeggen dat die nog maar amper in werking was. En verder gaan we in Medemblik een begin maken met het inenten van waardevolle iepen, grote bomen die ten prooi kunnen vallen aan iepziekte en dan standaard uit het straatbeeld verdwijnen.
Tijdens de meer dan 7,5 uur durende begrotingsraad konden niet alle moties aan de orde komen. Er zit dus nog een vervolg aan te komen. Desalniettemin werd er al wel over de begroting zelf gestemd. Sommige partijen vonden de bezuinigingen die het college voorstelde te ver gaan en stemden daarom tegen. GroenLinks stemde uiteindelijk voor, maar met pijn in het hart. Vooral vanwege de bezuinigingen op het muziekonderwijs. Hopelijk kan een deel van de reserve voor het topsportbeleid, die op de plank is blijven liggen, gebruikt worden om het muziekonderwijs overeind te houden. Daar gaat GroenLinks zich de komende tijd in elk geval sterk voor maken.