Als je nog niet zo lang meedraait in de lokale politiek, rol je soms van de ene verbazing in de andere. Zo bezocht ik laatst een presentatie van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) in Alkmaar. Deze organisatie is ooit vanuit neoliberale overwegingen opgericht, omdat men de Kop van Noord-Holland als een achtergebleven gebied beschouwde, dat hoognodig moest worden ontwikkeld. Daar had men een flinke bak gemeenschapsgeld voor over.

De belangrijkste taak van het ONHN is ‘acquisitie’, het aantrekken van nieuwe vestigingen van nationale en multinationale bedrijven. Het grootste succes van de afgelopen jaren is het binnenhengelen van het Microsoft Datacenter. Daar kan de directeur smaakvol over vertellen: zonder zijn bemoeienis, had het nu in Delfzijl gestaan. Ook de verdere uitbreiding van de Agriport en de groei van de glastuinbouw in onze regio hebben we voor een belangrijk deel aan het ONHN te danken. Zo is Het Grootslag in relatief korte tijd omgetoverd tot een glazen stad, die de komende jaren nog flink zal uitdijen.

Feitelijk wordt er bij het aantrekken van al die bedrijvigheid alleen maar naar het geld gekeken en niet naar de maatschappelijke meerwaarde. Van de datacenters valt amper werkgelegenheid te verwachten. De glastuinbouwers stemmen hun exploitatierekening volledig af op arbeidsmigranten. En het ONHN is dan niet te beroerd om een handje te helpen: men ondersteunt van harte de plannen voor een ‘Centre Parcs’- verblijfsaccommodatie, voor circa 2000 arbeidsmigranten langs de A7.

Het meest verbazingwekkende aan deze ontwikkeling is dat niemand er vraagtekens bij plaatst. Het contract van de gemeente Medemblik met het ONHN is recent voor 7 jaar verlengd. Het college heeft niet eens de moeite genomen om dit aan de raad voor te leggen, ook al is er wel een slordige miljoen euro mee gemoeid. Had dat geld beter besteed...

Opperdoes, 13-02-2020

george.vankeulen@raadmedemblik.nl

 www.GroenLinksmedemblik.nl , facebook.com/GLMedemblik