Vandaag in het nieuws: driekwart van de gemeenten komt financieel in de problemen door de coronacrisis. Geldt dat ook voor de gemeente Medemblik? Jazeker.

In het ‘sociaal domein’, de zorg voor ouderen en jongeren, die de gemeente heeft overgenomen van het Rijk, zijn de tekorten opgelopen tot 2,7 miljoen euro, vermoedelijk niet eenmalig. Daar bovenop komen allerlei corona gerelateerde uitgaven, terwijl inkomstenbronnen opdrogen, zoals bijvoorbeeld de toeristenbelasting. Een somber vooruitzicht.

Houd dan het hoofd maar eens koel. Dat lukt niet iedereen, getuige de laatste ‘digitale’ raadsvergadering. In het kader van het ‘Lokaal economisch uitvoeringsprogramma Medemblik’ werd vanuit de raad een voorstel ingediend, om meer energie te gaan steken in het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid. Dat moet door onze eigen lokale ondernemers als een klap in het gezicht zijn ervaren. Uitgerekend in een tijd waarin de gemeente alle zeilen moet bijzetten om juist hen door de crisis heen te helpen - nota bene wethouder Nederpelt legde dat tijdens het debat nog eens omstandig uit, zichtbaar geërgerd - kun je het toch niet maken om, al dan niet bedoeld, het signaal af te geven dat noodlijdende bedrijven maar beter kunnen worden ingeruild voor nieuwe, grote bedrijven van buitenaf? Nog los van de vraag of het economisch zinvol is om hierop in te zetten (niet dus), laten we juist nu koesteren wat we hebben en solidair zijn met alles en iedereen.

Desalniettemin is het betreffende amendement bij meerderheid aangenomen. Blijkbaar kunnen veel politici moeilijk loskomen van vertrouwde patronen. Het realiteitsbesef was in elk geval ver te zoeken. Dat belooft nog wat voor de op stapel staande aanbesteding van het zwembad in Wervershoof. Er zijn partijen die koste wat kost (12 miljoen euro) willen vasthouden aan de eerder gemaakte afspraken. Niet doen, steek die kop niet in het zand, gewoon de veranderde werkelijkheid (hopelijk tijdelijk) onder ogen zien…

Opperdoes, 04-05-2020

george.vankeulen@raadmedemblik.nl