Er moeten snel veel meer huurhuizen en kleine betaalbare woningen bij komen voor jongeren, alleenstaanden, senioren en andere mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die kleiner willen wonen. Iedereen lijkt het er over eens. Lijkt het... Of toch niet?

We zitten weer in de crisis. Dit keer geen financiële, maar een woning crisis. De markt zit op slot. Jongeren kunnen nergens heen. Ouderen willen hun gezinswoning wel omruilen voor een kleinere woning, maar kunnen nergens terecht. Al tijdens de verkiezingen vraagt iedereen er om: betaalbare woningen en huurhuizen. En dan komt er vanuit de raad de wens om hier in Wognum aan te voldoen door het plan voor de Bloesemgaerde-Noord versneld uit te voeren. Mooi! Het laatste beschikbare stukje geplande uitbreiding van Wognum. Maar dan komt de politieke werkelijkheid. Willen we écht voor de krappe beurs bouwen? 

 

Participatie

Er komt een eerste inspraak avond, de eerste Bloesemgaerde bewoners krijgen allemaal een uitnodiging per brief, toekomstige bewoners moeten geluk hebben dat ze het net toevallig in de medemblikker lezen of het via via horen. De buurtbewoners schijnt van alles beloofd te zijn over de stijl van de toekomstige Bloesemgaerde-Noord. Door wie? Vooral door de projectontwikkelaar blijkt. Een toekomst schets wordt tot beloofd plan bestempeld en lijkt opeens het enige dat telt. Navraag bij de wethouder leert dat het geen juridische grond heeft. Natuurlijk, participatie is belangrijk, maar compleet bepalen dat de buurt dit wel en dat niet wil gaat verder dan participatie. Bestaande vergunningen van bestaande buren moeten gerespecteerd worden, maar wensen over uitstraling liggen niet vast.

 

Luxe

Kunnen wij onszelf in deze tijd van een woning crisis de luxe veroorloven om een ruime wijk in de jaren 30 stijl van de Bloesemgaerde door te trekken? Volgens GroenLinks moet er verdichting plaatsvinden en moeten er veel meer kleine betaalbare woningen bij komen. Met alternatieve bouwmethoden en een groene inrichting is dit ook heel goed mogelijk zonder een lelijke wijk te worden. Het voorstel dat komende donderdag in de raadsvergadering voorligt bevat maximaal 50 woningen waarvan 25% sociale huur, 25% goedkope koop (beiden 12-13 woningen). Wat goedkope koop is is niet vastgelegd, maar wij zijn bang dat dat geen 13 woningen onder de 2 ton worden. Ook moet er 50% middeldure en dure koop (25 woningen) komen. Dit laatste wordt onderbouwd door rapporten dat er behoefte is aan gezinswoningen. De vraag is alleen hoe je gezinswoningen, zowel koop als huur, creëert. Moeten we die nu gaan bouwen? Op termijn komt hier een overschot aan blijkt uit andere rapporten. Je kunt huidige bewoners ook prikkelen te verhuizen naar een kleinere woning.

 

Andere verdeling

Wij stellen daarom donderdag voor om de huidige Bloesemgaerde stijl los te laten en daarmee het maximum aantal woningen naar 60 te kunnen brengen. Die ruimte kan gebruikt worden om te gaan voor 30 % sociale huur (20 woningen), 30 % goedkope koop, waarvan met 15 % geëxperimenteerd wordt met alternatieve, zeer goedkope woningen (10 om 10 woningen) en 40 % middeldure/dure koop (20 woningen). Wij zijn benieuwd welke partijen zich aan hun verkiezingsbelofte gaan houden en zich nu écht inzetten voor huurders en de woning zoekers met de kleine beurs.