Te gast in Medemblik als kandidaat voor de Provincie: Sjon Wagenaar. Hij is 54 jaar en woont in Hoogkarspel en stelt zich voor aan GroenLinks Medemblik.

Ik heb filosofie gestudeerd, ben daarna in de gezondheidszorg terecht gekomen als verpleegkundige cardiologie in de kliniek en als hartfalenverpleegkundige op de polikliniek. In 2002 kwam ik in de raad van Drechterland voor de fractie D66/GroenLinks. In 2010 werd ik vervolgens wethouder. Helaas kreeg dit na de verkiezingen geen vervolg.

Als wethouder heb ik me beziggehouden met een aantal samenwerkingsvormen: WerkSaam, de RUD en DeSom. Naar tevredenheid.

Met de hulp van een goede werkgroep is het gelukt om van Drechterland een Fairtrade-gemeente te maken. Een hele klus, ik zit nu in de werkgroep.

Ook ging ik (uiteraard) over Duurzaamheid. Dat was toch wel een zoektocht, ik had ook weinig ambtelijke ondersteuning. Ik ben niet van de symboolpolitiek, dus met een laadpaal hier en een zonnepaneel daar was ik niet tevreden. Uiteindelijk heb ik uit laten zoeken wat er nu eigenlijk voor komt kijken om in Drechterland, zoals onze klimaatvisie zegt, tot 20% CO2-reductie te komen in 2020. Als gemeente moet je dan actief inzetten op isolatie van woningen, plaatsing van zonnepanelen en het optimaliseren van biomassa, maar daarmee redt je het nog niet. Als je de genoemde doelstelling wilt halen ontkom je niet aan een aantal (controversiële) windmolens. Voor Medemblik zal het plaatje er ongeveer hetzelfde uitzien als voor Drechterland.

Een ander moeilijk onderwerp is, zoals jullie maar al te goed weten, de huisvesting van onze arbeidsmigranten. Ik was regionaal portefeuillehouder; een nogal taaie klus. De enige die ik echt mee had was jullie voormalige wethouder Gutter. Maar die had zijn raad weer niet mee.

Nu dus op een bescheiden plek 8 op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de provincie. De provincie is een belangrijke bestuurslaag, met name met betrekking tot de  ruimtelijke ordening. Voor grotere kwesties zoals woonwijken etc. heeft een gemeente altijd de goedkeuring nodig van de provincie. En als gemeenten er in bepaalde gevallen onderling, bijv. met windmolens, niet uit komen, dan pakt de provincie de regie. Voor de goede orde: de samenwerking met de 7 Westfriese gemeenten gaat (ging) over het algemeen goed, beter dan eerder wel eens het geval was zo heb ik begrepen.

De speerpunten van GroenLinks voor de provincie, tevens de landelijke speerpunten, zijn:

  • Schone energie – ook wind op land
  • Meer werk – vooral werk gericht op een duurzame economische groei, de herverdeling van het beschikbare werk is daarnaast ook een manier
  • Betere zorg – ook al zit dit nu vooral bij de gemeenten, toch is dit een speerpunt, de provincie heeft met name nog een rol in de begeleiding/overdracht van de transitie jeugdzorg

GroenLinks heeft een hoog Amsterdams gehalte. Mijn focus ligt (uiteraard) op onze regio, of krimpregio’s in het algemeen. Dat we hier, en zeker meer naar het noorden toe, in een krimpregio zitten is een niet of nauwelijks tegen te houden ontwikkeling. Hoe daar mee om te gaan? Toch nastreven van de eeuwigdurende economische groei? Zetten we in op het bruto nationaal product of het bruto nationaal geluk? Dat laatste moeten we toch op z’n minst in hoge mate meenemen.

Mijnerzijds vooral focus op zaken die alhier van belang zijn!

  • Duurzaamheid – met het opwekken van energie en het isoleren van woningen realiseren we tevens de nodige werkgelegenheid
  • Verduurzaming landbouw – stimuleren van biologische landbouw en meer afzet van streekproducten
  • Recreatie – inzetten op nieuwe natuur en recreatieve ontsluiting voor de eigen inwoners, maar ook met het oog op meer toerisme
  • Intensief grondgebruik qua bouwlocaties – zuinig omgaan met de open ruimte

Ook voor Water Natuurlijk sta ik op plek 8 van de kandidatenlijst. Tijdens mijn periode als wethouder is mijn interesse hierin gegroeid. Het is veelomvattend, er gaat veel geld in om en het heeft veel invloed op de natuur.

Speerpunten:

  • Schoon en gezond water
  • Water moet meer recreatief worden benut, o.a. zwemmen in natuurwater
  • Water Natuurlijk is toekomstgericht/klimaatbestendig
  • Creëren van landschappelijke, natuurlijke, recreatieve en waterrijke verbindingszones
  • Natuurlijker oftewel flexibeler peilbeheer
  • De gebruiker betaalt – burgers betalen nu verhoudingsgewijs meer dan agrariërs

Deze speerpunten staan op gespannen voet met de belangen van een groot deel van de huidige agrarische sector. Wij staan een transitie voor naar een duurzame landbouw met minder gifgebruik, en teeltwijzen die meer in overeenstemming zijn met een natuurlijk grondwaterpeil. De economische effecten hiervan verdienen een nadere uitwerking. Wat de campagne betreft – daar hebben we het nog wel over!

Met vriendelijke groet,

Sjon Wagenaar