De landelijke verkiezingen zijn voor ons spannend en inspannend. In deze tijd gaan wij de deuren langs om brieven uit te delen en in alle dorpskernen verkiezingsposters op te hangen. Forum voor Democratie gebruikt posters die veel te groot zijn. En in lijn met de toon van die partij, plakken ze het hoofd van hun leider over alle andere heen. Laten we respectvol met elkaar om blijven gaan, zeg.

In de media is de campagne-toon soms ook weinig verheffend. Veronica Inside maakt de progressieve vrouwelijke lijsttrekkers belachelijk, scheldt ze uit voor ‘hypocriete trut’. De meest gelezen krant van Nederland heeft na Femke Halsema in Sigrid Kaag een nieuw doelwit ontdekt. Haar jurk is te duur. Laat iets soortgelijks nou nooit gezegd worden over de maatpakken van Mark Rutte. Er is nog veel werk aan de winkel wat betreft de gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen.

De programma’s zijn doorgerekend. Alle partijen zijn schijnbaar naar links opgeschoven. Bedrijven gaan meer belasting betalen en de verschillen tussen arm en rijk worden verkleind. Dat is goed nieuws. Toch stelt het CDA voor om de WW-termijn te halveren. Je zal maar net je baan zijn kwijtgeraakt. Veel partijen willen inmiddels ook verbeteringen qua stikstof en natuur. Maar de VVD heeft het partijprogramma bewust niet op die punten laten doorrekenen. Iets te verbergen?

Er blijven nog genoeg verschillen tussen de partijen over. Genoeg te kiezen dus. Daarom een oproep: ga op 17 maart stemmen en kies voor meer toekomst!

George van Keulen

Raadscommissielid GroenLinks Medemblik

george.vankeulen@raadmedemblik.nl