Inkomensongelijkheid is in de hele wereld en dus ook in Medemblik voor ons een zorgelijk punt. We kunnen de werking van de wereldwijde economie, kapitaal systemen en invloed van multinationals niet in onze gemeente oplossen. Wel moeten we doen wat we kunnen om de mensen, bedrijven en instanties die hier de dupe van zijn, zo goed mogelijk te ondersteunen.

Wij pleiten er voor om te zoeken naar oplossingen om de tweedeling in de samenleving, als gevolg van inkomens- en opleidingsverschillen, het hoofd te bieden.

Het hele systeem rondom uitkeringen, toeslagen en andere indirecte kosten, kost de overheden, maar ook de samenleving als geheel veel geld. Mensen en gezinnen komen door dit systeem in grote problemen, met schulden en het uit huis plaatsen van kinderen tot gevolg. Ook dit leidt tot grote kosten voor de samenleving. Aanbieders van leningen, kredieten en incassobureaus, maken hier misbruik van enkel en alleen voor hun eigen winsten.

Het universeel basisinkomen 2.0 zou de geld-rondpomp-machine van toeslagen, uitkeringen en subsidies overbodig kunnen maken, schulden voorkomen en voorkomt daarmee de hoge directe en indirecte kosten van dit systeem. Wij vinden dat onze gemeente mee moet doen, wanneer er weer experimenten voor het basisinkomen mogelijk worden.

De doelgroep van uitkeringsgerechtigden heeft vaak grote moeite om het overzicht te houden op het recht op uitkering en alle toeslagen waar zij recht op hebben. Ook is het vaak heel moeilijk voor deze doelgroep alle informatie aan te leveren die nodig is voor de behandelende instanties. Daardoor kan het voorkomen dat een uitkering geweigerd wordt aan iemand voor wie de uitkering juist wel bedoeld is. Wij vinden daarom dat doelmatigheid in de uitvoering van de instanties belangrijker moet zijn dan de vraag of de uitkeringsgerechtigde aan alle formele eisen heeft voldaan. Werksaam maakt hier nu al een voorzichtige start mee door te kijken naar mogelijkheden voor kwijtschelding en eenvoudigere toegang tot uitkeringen voor de mensen bij wie zonder onderzoek al direct duidelijk is dat zij in aanmerking komen. 

In ons land leeft 1 op de 13 kinderen in armoede. Ze groeien op in gezinnen waar ze van  75 euro per week moeten rondkomen, en soms nog minder. Wij willen dat deze kinderen weer volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. Deelname aan sport en cultuur, schoolreisjes, naar de muziekschool kunnen en soms een onvergetelijke dag krijgen mag niet in het gedrang komen door een laag inkomen van de ouders. De gemeente dient hiervoor ondersteuning te bieden, waarbij scholen een signaalfunctie kunnen hebben. 

Uitgangspunt voor ons is dat kinderen van inwoners met een inkomen tot 120% van bijstandsniveau in aanmerking komen voor ondersteuning om mee te kunnen doen. Meedoen aan sport, digitaal voorzien zijn om goed onderwijs te kunnen volgen, ouders financieel gesteund worden als zij voor financiële offers komen te staan. Naast WerkSaam Westfriesland is Stichting Leergeld hierbij onze partner.