De Groene Zaak

Een circulaire economie

We gaan niet zuinig om met de grondstoffen van onze aarde. De producten waarin ze verwerkt zijn, hebben een steeds kortere levensduur en kunnen steeds moeilijker hergebruikt worden. Reden voor GroenLinks om te pleiten voor een overstap op een circulaire economie.

Onze huidige economie is een wegwerpeconomie. We onttrekken grondstoffen uit de aarde en natuur en verwerken het tot onze alledaagse producten. De producten hebben een steeds kortere levensduur en belanden na gebruik in stortplaatsen, verbrandingsinstallaties of het milieu. Dit lineaire economische model is niet houdbaar. Het leidt ertoe dat grondstoffen steeds schaarser worden en we vervuilen ermee de bodem, het water en de lucht.

Als we ervoor willen zorgen dat ook toekomstige generaties beschikking hebben tot een leefbare aarde met voldoende grondstoffen, dan moeten we overstappen naar een ander model: de circulaire economie.

In een dergelijke economie is er geen afval. Producten gaan langer mee en worden zo veel mogelijk gedeeld. Daarnaast worden ze zo ontworpen dat ze gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. Afgedankte producten en materialen worden niet verbrand of gestort, maar hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd. We sluiten de kringlopen, voorkomen vervuiling en creƫren duurzame banen.

Duurzaamheid gaat dus niet alleen om energie. Duurzaamheid houdt ook in dat er in de toekomst minder materialen nodig zijn. Dus koop meubulair wat lang meegaat, zet gebouwen neer die lang meegaan en goed uitbreidbaar / aanpasbaar zijn bij veranderende behoeften, gebruik materialen zo dat ze bij sloop herbruikbaar zijn. Wij vinden dat de gemeente hierin zowel zelf het goede voorbeeld moet geven, als moet stimuleren dat bedrijven en inwoners hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaan.

Persoonlijk: Bart Huisman

Het oude kantoor van de Haan en Buis, Omegam water en van Dijk geo in de Boogerd van Wognum werd in opdracht van de gemeente gesloopt. Dit is veel te lang leeg laten staan waarna het met spoed gesloopt moest worden. Vervolgens is begonnen, door alles uit elkaar te trekken. Alles wordt keurig gescheiden, maar installatiemateriaal is er niet uit gehaald, dakpannen worden gebroken bij het steen gegooid, mooie dikke houten en stalen balken worden gebroken en kromgebogen uit het pand getrokken, archiefkasten worden door een grijper in elkaar gedrukt bij het ijzer gegooid, etcetera. De regels worden hier wel gevolgd, alles wordt gescheiden, maar met iets meer tijd had hier veel meer uit gehaald kunnen worden.

DOE MEE! SLUIT JE AAN BIJ GROENLINKS MEDEMBLIK!