Onze huidige economie is een wegwerpeconomie. We onttrekken grondstoffen uit de aarde en natuur en verwerken het tot onze alledaagse producten. De producten hebben een steeds kortere levensduur en belanden na gebruik in stortplaatsen, verbrandingsinstallaties of het milieu. Dit lineaire economische model is niet houdbaar. Het leidt ertoe dat grondstoffen steeds schaarser worden en we vervuilen ermee de bodem, het water en de lucht.

Als we ervoor willen zorgen dat ook toekomstige generaties beschikking hebben tot een leefbare aarde met voldoende grondstoffen, dan moeten we overstappen naar een ander model: de circulaire economie.

In een dergelijke economie is er geen afval. Producten gaan langer mee en worden zo veel mogelijk gedeeld. Daarnaast worden ze zo ontworpen dat ze gemakkelijk gerepareerd kunnen worden. Afgedankte producten en materialen worden niet verbrand of gestort, maar hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd. We sluiten de kringlopen, voorkomen vervuiling en creƫren duurzame banen.

Duurzaamheid gaat dus niet alleen om energie. Duurzaamheid houdt ook in dat er in de toekomst minder materialen nodig zijn. Dus koop meubulair wat lang meegaat, zet gebouwen neer die lang meegaan en goed uitbreidbaar / aanpasbaar zijn bij veranderende behoeften, gebruik materialen zo dat ze bij sloop herbruikbaar zijn. Wij vinden dat de gemeente hierin zowel zelf het goede voorbeeld moet geven, als moet stimuleren dat bedrijven en inwoners hier zo snel mogelijk mee aan de slag gaan.