Het landelijke doel van de rijksoverheid is om de hoeveelheid restafval dat verbrand wordt, te verminderen. Er wordt steeds meer ingezet op gescheiden afvalstromen, waarbij hergebruik voorop staat. Om dit te verbeteren wordt de komende jaren de verbrandingsbelasting in stapjes verhoogd. Wanneer de gemeenten dus niks doen, zal het voor iedere inwoner steeds duurder worden. Op dit moment produceert de gemiddelde Nederlander zo’n 171 kilo per persoon. In gemeente Medemblik is dit 131 kilo per persoon. Er zijn ook gemeenten waarbij het slechter lukt en het aantal kilo ver boven het landelijke gemiddelde ligt.

Deze gemeenten zetten nascheiding in, echter, hiermee blijft er meer dan 200 kilo per persoon aan restafval over. Dit is meer dan wij nú in Medemblik per huishouden overhouden aan restafval. Deze hogere hoeveelheden restafval leiden in deze gemeenten op termijn vanwege de verhoging van de verbrandingsbelasting tot steeds hogere kosten.

Om het totaal aantal kilo restafval in Nederland naar beneden te krijgen moet iedere gemeente aan de slag. De gemeente Medemblik wil daarom van 131 kilo naar onder de 100 kilo per huishouden. Dit krijgen we zoals hierboven te zien is niet voor elkaar met nascheiding. Daarom wordt er per 1-1-2022 een nieuw systeem systeem ingevoerd waarbij je betaalt per keer dat je grijze bak wordt geleegd. Wij juichen dit toe, maar hebben wel wat kanttekeningen bij de precieze uitvoering.

Voor sommige huishoudens met een laag inkomen kan het lastig zijn om bepaalde soorten restafval te verminderen. Bijvoorbeeld in het geval van medisch afval. Voor gezinnen met kleine kinderen zijn luiers een groot deel van hun restafval. Geadviseerd wordt door de gemeente om hier bijvoorbeeld wasbare luiers met inlegvel voor te gebruiken. Wij denken dat het goed is dit verder te stimuleren, maar wij snappen ook dat dit misschien niet voor alle gezinnen haalbaar is. Daarom moet er bij de uitvoering van dit beleid goed opgelet worden dat de laagste inkomens niet de dupe worden van dit nieuwe afvalsysteem. Als blijkt dat dit toch gebeurt moeten we op zoek naar oplossingen hiervoor.

Foto: verschil tussen bron- en nagescheiden plasticafval